Хто такий Мікробот і чому роботи люблять хованки?

19.04.2017.
oblojka_mikrobot

Відгук на книжку: Чаклун О. Мікробот : казки / Олег Чаклун. Художник Яна Любарська. – К.: Фонтан казок, 2016. – 64 с., іл. – Серія «Добра фантастика»

Хто такий Мікробот? Насамперед це ‒ головний герой пригодницької книжки Олега Чаклуна «Мікробот». Але чому роботи, що літають у космосі, так подобаються дітям? Нічого цікавого. Принаймні на перший погляд. Та якщо зазирнути в книжку….
Виявляється, роботи – це чудернацькі, різнокольорові «люди з металу», які літають у кульках-кораблях і люблять хованки. Один такий – Мікробот -познайомився з Пітером, Амелією та автомобільчиком Ревуном. Вони саме шукали нові місця для хованок. Та натомість побачили щось схоже на метеорит. А виявилося, що то ‒ золота кулька, яку вони вирішили забрати додому.
І з цього починаються неймовірні пригоди. Роботи потрапляють у казку, де хочуть пограти у незвичайні хованки. Та виявляється, що чарівному світу казки потрібна допомога.
Книжка справді цікава. Навіть мені, підлітку, який більше полюбляє комікси та фантастику. Твір насичений подіями, злодії цікаві. Вони, як справжні лиходії, є уособленням зла в історії. І хоча видають себе за добрих, та все ж їхні плани розкриваються. Роботи ж навпаки ‒ смішні й позитивні персонажі. Вони завжди готові допомогти тим, кому це потрібно, вміють злагоджено працювати в команді. І завжди викривають підступні плани злодіїв.

Автор вправно поєднав декілька видів і жанрів у творі: оповідання, в якому персонажами є звичайні діти; науково-фантастичне оповідання, де діють різнобарвні роботи та їхні кульки; фантастична казка, де є чарівник, магічні предмети й істоти. Написаний текст просто, але красиво. Ось, наприклад, один уривок: «Зібралися перед головним входом до палацу – і тут двері почали зі скрипом відчинятися. Роботи кинулися врозтіч. А з дверей висунувся спершу ніс, тоді вуха, а відтак і весь…..собака. Невеликий, але страхітливий на вигляд…». Начебто ніяких красивих описів, але одразу уявляєш все, що там відбувається. Також твір органічно доповнюють малюнки, які створюють особливу казкову атмосферу.
Тож раджу всім прочитати цей твір. І дорослим, і малим. Бо багато хто хотів би побувати в казці, правда ж? То ж повеселіться з маленькими роботами!
До речі, у цієї книжки є продовження – «Мікробот і Кам’яний дракон» (Чаклун О. Мікробот і Кам’яний дракон : казки / Олег Чаклун. Художник Яна Любарська. – К.: Фонтан казок, 2016. – 64 с., іл. – Серія «Добра фантастика»). І готується до друку третя книжка. Тож у вас є нагода надовго потоваришувати з веселим світом роботів і магії. Приємних пригод!!

©Дмитро Данилін, 13 років